Opdracht 6 ( Kennen en kunnen)
De pythagoras applet is te vinden in de link hiernaast. Daaronder staat een applet van het schatschraven.

De vraag was om de opdracht schatgraven op vier verschillende niveaus uit te werken volgens het SAMR model.
Het SAMR-model is eigenlijk een kapstok wat gebruikt kan worden om multimedia en ICT middelen te classificeren en evalueren. ( Romrell, Kidder & Wood, 2014). Het is gemaakt om de kwaliteit van technologische educatie te verbeteren. Het SAMR-model is te onderscheiden in vier classificaties:

  • Substitution (vervanging)
  • Augmentation ( verhoging)
  • Modification ( wijziging)
  • Redefinition ( herdefinitie)

​Vervanging is eigenlijk een ICT middel gebruiken ter vervanging van de andere leertechnologie. Het heeft verder geen extra toevoeging. Als voorbeeld denk aan het boek vervangen door een digitaal boek. Verhoging heeft wel een functionele toevoeging. Bijvoorbeeld een directe terugkoppeling van het antwoord in de digitale omgeving. Wijziging wil zeggen dat de gebruikte ICT de mogelijkheid biedt om de leeractiviteit te hervormen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld zelf verschillende grafieken tekenen/veranderen. Herdefinitie word gedefinieerd als het gebruik van nieuwe technologieën voor nieuwe leeractiviteiten die eerder niet konden worden uitgevoerd.


Binnen de opleiding kregen we de opdracht om een lesplan te bedenken volgens de vier SAMR-niveeau’s toegepast op de opdracht schatzoeken.

De lesplannen beschreven volgens de vier SAMR-niveaus:

         Op S-niveau zou ik de opdracht schatgraven op het digitale bord laten zien met behulp van GeoGebra. Ik zou de leerlingen laten zien dat de schat niet veranderd ongeacht de positie van de eik. C is voor de positie die ik kies. Dit punt is ook verplaatsbaar in GeoGebra.  Ik gebruik GeoGebra ter vervanging van het stencil.

          Op A-niveau zou ik de opdracht schatgraven laten zien op het digitale bord. Ook zou ik laten zien dat de plaats van de schat niet veranderd ongeacht de plaats van de eik. De functionele verbetering is dat ik met één muisklik de plaats van de eik kan veranderen. Dit was niet mogelijk geweest op het gedrukte stencil. Het programma dient ter vervanging maar breng ook een functionele toegevoegde waarde.
            Op M-niveau zou ik de leerlingen uitdagen om zelf de lijnen te tekenen in GeoGebra. Op deze manier gaan leerlingen er zelf achterkomen waar de schat zich bevind als de grote eik en kleine eik een vaste positie hebben. GeoGebra geeft de mogelijkheid voor aanpassingen aan de opdracht. Hetgeen alleen mogelijk is met ICT.
            Op R-niveau zou ik leerlingen uitdagen om de kleine kei en grote kei zelf te positioneren. Elke leerling moet dan zijn eigen lijnen construeren om erachter te komen waar de schat zich bevindt. Als leerlingen de opdracht hebben uitgevoerd moeten ze het bestand delen in de gezamenlijke map in Google drive. Zo kan ik als docent in één oogopslag alle opdrachten zien en laten zien aan de leerlingen. Door de opdrachten te delen zien leerlingen dat de plaats van de schat afhankelijk is van de positie van de kleine kei en de grote kei. Op deze manier wordt de technologie ingezet op een manier die eerder nog niet mogelijk was.

ICT kan op verschillende manieren worden ingezet.  Op elke niveau heeft het zijn eigen bijdrage. In de bijgevoegde applet/link heb ik de applet op niveau A uitgewerkt. Ik heb de lijnen al weergegeven in de app. Met één muisklik kan ik laten zien dat de plaats van de schat niet veranderd als ik de eik verplaats.